Monday, February 14, 2011

Valgustatud kindral Gerhard Johann David von Scharnhorst

Valgustatud kindral Gerhard Johann David von Scharnhorst

Aivar Jaeski
 
Ajateenistusele pani Euroopas aluse Prantsuse revolutsioon, mis kukutas Bourbonide ülemvõimu, tõi õigused kodanikele ning lõi vabariigi. Kuidas juhtus nii, et Esimese maailmasõja alguseks oli loodud õlitatud, hästi toimiv süsteem? Kes olid nende muudatuste taga?
 
Revolutsioonis tekkinud Prantsuse vabariik ei kestnud kaua, kuid see kogemus valgustas paljude Euroopa mõtlejate meeli. Käesolev artikkel käsitleb ühte valgustatud meest, kindral Gerhard Johann David von Scharnhorsti, kes tutvustas ajateenistuse ideed Preisi aristokraatidele. Scharnhorst väärib tutvustamist ka juba kas või seepärast, et ta oli kuulsa sõjandusteoreetiku Carl von Clausewitzi õpetaja. Huntington on nimetanud Scharnhorsti refomistiks, kes pani aluse tõelisele lääne sõjaväelase elukutsele.
Teema käsitlemine on raske, sest vähene hulk seda puudutavaid materjale elas üle Teise maailmasõja. Maailmakaardilt on kadunud ka Preisi riik ning jäänud on vaid mälestus vapratest meestest, kes 1815. aasta juunis jõudsid Waterloo lahinguväljale napilt enne Wellingtoni armee kokkukukkumist. Ühe põhjuse, miks Scharnhorsti vähe teatakse, toob välja Charles Eduard White raamatus „Valgustatud sõjamees" („The enlightened soldier"). Tema väitel ignoreerivad nüüdisaja ajaloolased Preisimaa toonased reforme seetõttu, et Natsi-Saksamaa kolleegid neid liigselt imetlesid.

No comments:

Post a Comment